Tsunami i trešnjin cvijet / Wolvesmouth / Tajne mongolskih strijelaca / Lavlja usta se otvaraju / Oh, What a Beautiful City

 
IZVORNO IME: The Tsunami and the Cherry Blossom / Wolvesmouth / Secrets of the Mongolian Archers / The Lion’s Mouth Opens / Oh, What a Beautiful City
REDATELJ: Lucy Walker  |  ŽANR: dokumentarni
TRAJANJE FILMA: 88 minuta  |  DRŽAVA: SAD  |  PLAKAT FILMA

SADRŽAJ FILMA:
TSUNAMI I TREŠNJIN CVIJET

Dok u Japanu počinje sezona cvata trešnje, preživjeli s područja koje je najteže pogođeno tsunamijem pronalaze hrabrost da ponovno izgrade svoje živote. Ovaj vizualno nadahnjujuć film o prolaznosti života i moći omiljenog japanskog cvijeta da zacijeli rane na Sundanceu je osvojio nagradu žirija za kratkometražni dokumentarac te nominaciju za nagradu Oskar 2012. Fotografiju filma Tsunami i trešnjin cvijet potpisuje Aaron Phillips, a glazbu Moby. Godine 2013. film se našao na visokom trećem mjestu po ocjeni publike ZagrebDoxa.


WOLVESMOUTH

„Sloboda je važnija od novca“, riječi su Craiga Thorntona, pasioniranog voditelja kulinarskog salona Wolvesmouth, mjesta na kojem  se održavaju „komunalne večere“. Za večeru na ovom mjestu na razmeđu umjetnosti, kulinarstva i socijalne interakcije gosti plaćaju koliko žele, stoga ovo izuzetno popularno kulinarsko iskustvo nije rezervirano samo za bogate. Dokumentaristica Lucy Walker vozi se Arizonom u Thorntonovu društvu, pri čemu on rekonstruira elemente vlastite traumatične prošlosti koji su utjecali na kreaciju njegovog jedinstvenog kulinarskog izričaja. Wolvesmouth je prikazan na IDFA-i.


TAJNE MONGOLSKIH STRIJELACA

Kaže se da svaka osoba u Mongoliji u dobi  između 8 i 80 zna gađati lukom i strijelom. Streljaštvo im je u krvi još kao nasljeđe Džingis-kana koji je pokorio pola svijeta ovim drvenim oružjem. Ovo je priča o mongolskoj streljačkoj olimpijskoj sekciji, obrtnicima koji izrađuju svoj alat, kao i o budističkoj smirenosti koja im pomaže da održe nišan. Ova kratka filmska  studija, čiju scenografiju čini zapanjujuća mongolska zima,  prikazuje kako tradicija samokontrole, koncentracije i mira oblikuje moderni mongolski sport.


LAVLJA USTA SE OTVARAJU

U dobi od 17 godina Marianne Palka preselila se u Sjedinjene Države, sama i sa samo stotinu dolara u džepu. Petnaest godina kasnije ulazi u bolnicu s jednakom hrabrošću kako bi saznala boluje li od nasljedne Huntingtonove bolesti. Riječ je o bolesti od koje boluje njezin otac, što znači da postoji pedeset posto šanse da i ona nosi gen koji se povezuje s tom teškom bolešću. Noć prije rezultata pretraga Marianne poziva najbliže prijatelje u goste i s njima dijeli posljednju večer neznanja. Naslov filma uzet je iz pjesme Boba  Dylana  koju je napisao nakon posjeta folk pjevaču Woodyju Guthrieju, koji je umro od te bolesti. Na festivalu Aspen Shortsfest film Lavlja usta se otvaraju dobio  je posebno priznanje žirija, dok je na Međunarodnom filmskom festivalu u Rincónu 2014. film proglašen najboljim kratkim dokumentarnim filmom po izboru redatelja.


OH, WHAT A BEAUTIFUL CITY

Dan u životu njujorškog javnog gradskog bazena Hamilton Fish Pool na Lower East Sideu, na vrući ljetni dan. Ovaj film, snimljen za časopis New Yorker, a inspiriran slavnom naslovnicom Dropped Call koju je za New Yorker izradio Christoph Neimann, prikazan je na New Yorker festivalu te filmskom festivalu DocNYC.


Foto i videogalerija