Uvozne vrane / Tri / Dvije peći za udarnika Josipa Trojka

 
IZVORNO IME: Imported Crows / Three / Two Furnaces for Udarnik Josip Trojko
REDATELJ: Goran Dević  |  ŽANR: dokumentarni
TRAJANJE FILMA: 87 minuta  |  DRŽAVA: Hrvatska, Bosna i Hercegovina  |  PLAKAT FILMA

SADRŽAJ FILMA:
UVOZNE VRANE

U rodnom gradu autora filma razmnožile su se vrane koje stanovnici tretiraju kao privremene i neželjene goste… Ovaj rani, akademski uradak Gorana Devića na Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix za najbolji film, režiju i scenarij te Oktavijana za najbolji kratkometražni dokumentarni film, a nagrađen je i na festivalima u Motovunu i Sarajevu. Film se također prikazivao na smotrama i izložbama u New Yorku (MoMA), Londonu, Zürichu, Tel Avivu.


TRI

Film Tri pokušaj je redatelja da ponudi odgovore na teško pitanje treba li još uvijek govoriti o ratu. Snimljen je sa suvozačeva sjedišta automobila, a prikazuje vojnika iz Srbije, dragovoljca iz Hrvatske i pripadnika vojske Bosne i Hercegovine kako govore o ratnim iskustvima i sjećanjima. Sva trojica uvjerena su da je rat apsurd. Tri je prikazan je na brojim  festivalima u zemlji i inozemstvu, a na Dokufestu u Prizrenu je dobio posebno priznanje za kratki dokumentarni film.


DVIJE PEĆI ZA UDARNIKA JOSIPA TROJKA

Film Dvije peći za udarnika Josipa Trojka prikazuje ostatke nekada velike industrije željeza u Sisku te prati demontiranje i rezanje čuvene peći Siemens-Martin koja je bila središte bivše željezare. S tom su peći radnici  nekoliko puta postigli svjetski rekord u proizvodnji željeza. Ne sakrivajući emocije, sinovi tih radnika polako uništavaju peć i njezine ostatke tovare na kamionet koji napušta kovačnicu. Devićev je film prikazan na mnogim festivalima kao što su Festival nezavisnog filma u Rimu, Sarajevo Film Festival, festival Meeting Points u Beirutu, a 2013. prikazan je u regionalnoj konkurenciji na ZagrebDoxu.


Foto i videogalerija